9 Adımda SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

seo uyumlu makale nedir

SEO Uyumlu Makale Nedir?

Günümüzde iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olan web siteleri, daha verimli ve iş geliştirici yönüyle tercih edilmektedir. Bir web tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi SEO uyumlu olmasıdır.

SEO uyumlu web siteleri tarayıcılarda en üst sıralarda yer alarak, firmanın tanınmasına katkı sağlar. SEO kurallarına göre yazılan bir makale aynı zamanda anahtar kelimelerin görseller ve sayfa başlıklarıyla uyumlu olmasını gerektirir.

Aksi halde başlıkla örtüşmeyen ve özgün olmayan makaleler arama motorları tarafından olumlu karşılanmaz ve daha alt sıralara düşmesine neden olur. Arama motorlarına uygun hazırlanan içerik, ziyaretçiye ulaşımı kolaylaştırır. Peki, SEO uyumlu makale nedir? Nasıl yazılır?

SEO Uyumlu Makalede Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO uyumlu makale her şeyden önce tüm içeriğiyle bir bütün olmalıdır. Belirli SEO kurallarına göre yazılmış olan içeriğe ait web siteniz firmanızı daha üst seviyeye taşıyacaktır. Makaledeki önemli detaylardan birisi de anlamlı olmasıdır.

seo uyumlu makale dikkat edilmesi gerekenler

SEO kurallarına göre sadece makalenin anlamı ya da kelime yapısı yeterli olmaz. Arama motorları tarafından test edilen siteniz kullanıcı giriş sayısı, sayfada kalma süresi gibi etkenlerde hesaba katılarak güvenilir olup olmadığına karar verilir. Arama motorlarında üst sıralarda olmanın elbette belirli kriterleri vardır.

Makale içeriğinin özgün olması, SEO uyumlu nasıl yazılır? sorusunun cevaplarından birisidir. Özgün olmayan ve güncellenmemiş yorumlar kullanıcıların dikkatini çekmez, sayfada kalma süresi oldukça kısaltır. Bu durum sayfanın kullanıcıya fayda sağlamadığını gösterir. Bu da Google’ın kesinlikle istemediği bir şeydir.

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu makalede olması gerekenleri detaylı olarak açıklayalım. SEO; web sitenizin arama motorlarında göstermiş olduğu performansın en üst seviyeye getirilmesi adına yapılan çalışmalardır.

SEO kurallarına uygun makale yazmak için gereken koşullar;

  • İçerik ve URL uyumu: Anahtar kelimelerinizin yazı URL’sinde geçmesi sıralama için bir sinyaldir.
  • İçeriğin diğer başlıklar ile uyumu: H1 etiketi daima en genel konuyu kapsayacak şekilde olmalıdır. H2 ve H3 etiketlerini de doğru hiyerarşide konuyla ilgili olarak seçin. Anahtar kelimelerinizi buralarda geçirin.
  • Görselin başlık ile uyumu: Google Vision AI ile bir görselin içindeki nesneleri tekil olarak eşleştirip tüm eşleşmelerle birlikte görselin ne hakkında olduğunu anlayabilir. Bu yüzden konuyla ilgili görseller kullanın. Aynı zamanda görselin alt etiketi olarak anahtar kelimenizi ekleyin.
  • Anahtar kelime seçimi: Anahtar kelime seçimlerinizi sitenizin otoritesine göre yapmalısınız. 5 bin hacimli bir kelimede ilk 3 sayfaya giremiyorsanız 100 hacimli bir kelimede yazıp ilk sıraya gelmek size daha fazla trafik sağlayacaktır.
  • Anahtar kelimenin makaleye uygun konumlandırılması: Anahtar kelime yoğunluğu günümüz SEO kriterleri arasında eski önemine sahip değil. Google içeriğin semantik olmasına önem veriyor. Örneğin “gelinlik” üzerine bir içerik yazıyorsanız, “beyaz, dantel, buket, nikah, yüzük, tektaş, başlık parası” gibi ilgili kelimeleri geçirmeniz gerekir. Google bu şekilde içeriğin ne ile ilgili olduğunu anlayacaktır.
  • Anahtar kelimenin makalenin akışına uygunluğu: Olay kelimeleri okuyucunun gözüne sokarak içerik yazmak değildir. Kendiniz ne okumak istiyorsanız ona göre yazın. Eğer anahtar kelimenin orda olması okumayı zorlaştırıyorsa, saçma duruyorsa o kelimeyi oraya koymayın.
  • Kelime sayısının orantılı olması: Eğer tüm rakipleriniz 700-1000 kelime arası bir içerik hazırladıysa sizin 200-300 kelimelik bir içerikle onları geçmeniz imkansıza yakındır. Bu yüzden rakiplerinizin kelime sayısına orantılı şekilde içerik yazın.
  • Makalenin özgün ve güncel bilgiler içermesi: Gelen ziyaretçi içeriğin sağladığı bilgileri beğenmezse yazınızdan direkt çıkacaktır. Bu kullanıcı deneyimini bozan bir şey olduğu için o içeriği Google iyi sıralamaya koymayacaktır.
  • Makalenin yanıltıcı bilgilerden uzak iyi araştırılmış olması: EAT (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness -> Türkçe: Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik) güncellemesiyle birlikte hayatımıza YMYL gibi bir kavram da girdi. Google, YMYL kategorisine ait siteleri ( “bir kişinin sağlığını, mutluluğunu, güvenliğini veya finansal istikrarını etkileyebilecek içeriklere sahip siteler”) güvenilirlik ve otoritesine göre değerlendirmeye başladı. Bu kategorideki sitelerdeki içeriklerin uzmanlık gerektirmesi nedeniyle, sitelerin belirli bir otorite kazanmış olmaları gerekmektedir. Örneğin Google sağlık alanında bir siteyi hemen iyi sıralamalara çıkarmaz, çünkü manipüle edilen bir arama sorgusunda kullanıcıya zarar verecek bir içerik oluşturabilir.

Bu kurallar tümüyle uymanız dahilinde arama motoru tarafından fark edilecek ve kullanıcılara yarar sağlayan bilgiler verdiğiniz için üst sıralara taşıyacaktır. Bu kurallar ile SEO uyumlu makale nasıl yazılır sorusunun cevabını maddeler halinde sizlerle paylaşmış olduk.

Makalenin Güncel Olması Nedir?

Güncel bir makalede dikkat edilmesi gereken elbet bazı detaylar vardır. Yukarıda maddeler halinde paylaşmış olduğumuz makalenin güncel olması durumunu daha detaylı anlatalım. Güncel bir makale; konu hakkında en son verilerden yararlanılan, birçok kaynak araştırılarak güvenilir bilgilere dayanarak yazılan, günün şartlarına uygun yenilikçi bilgi veren makale anlamına gelir.

seo uyumlu makale güncellik

Güncel bir bilgi kullanıcının sayfa başlığından itibaren başlar, sayfa içeriğinde geçirdiği süreye kadar devam eder. Kullanıcı bilindik bilgileri okumayı zaman kaybetmek olarak değerlendirir ve dolayısıyla arama motoru da bu bilgilerin kullanıcıyı aydınlatmaktan çok zaman kaybettiren bir sayfa olarak nitelendirilmesine yol açar. Bu nedenle makale yazarken ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır şeklinde araştırma yaparken, aynı konu hakkında en güncel makaleleri okumalı ve aradaki farkı anlamalısınız.

SEO Uyumlu Makale Özellikleri

İçeriklerinizde; meta tag, description, URL ve title bulunmalıdır. Meta tag ile arama motorları tarafından tanınır, tittle ile sitenizin tarayıcı üzerindeki görüntüsü oluşur. Title oluştururken site ismini kısa tutmanız akılda kalmanızı sağlayacaktır.

Sayfanızda anlatılan konuyu ve içeriği ise description sayesinde ifade edersiniz. URL ise sitenize ulaşılacak bağlantıyı gösterir. Makalenin içeriğinde mevcut olan asıl fayda tek başına yeterli değildir. Uygun konu başlığı olmadığı müddetçe makale kullanıcı tarafından okunmaz ve makalenizin yararı kalmaz.

En güvenilir tarayıcılar arasında olan Google, kullanıcıların bir sayfada 3 dakikadan az süre bulunmasını az fayda olarak tanımlar ve sitenizi alt sıralara düşürebilir. Bunun dışında SEO uyumlu makale nedir? Nasıl yazılır derseniz birkaç bilgi daha verebiliriz. Mesela yazı 300-600 kelime arasında olması uygun bir uzunluk olarak nitelendirilir. H1 etiketi yazı başlığında, h2 açıklamada, h3 alt başlıkta ve h4 alt başlıkta kullanılmalıdır.

0 0 oyla
Değerlendirme
Tartışmaya Katıl
Abone Ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Konu Başlıkları
İlgili İçerikler
Sohbeti Başlat
1
👋🏻 Canlı destek için tıkla!
Scan the code
Merhaba, canlı destek aktif 👋
Yardımcı olabileceğimiz herhangi bir şey varsa yazabilirsiniz.