Eğer dijital pazarlama ve SEO alanında araştırmalar yapıyor yahut bu alanlarda bir hizmet almak istiyorsanız, muhtemelen “backlink” kelimesini duymuşsunuzdur. Backlink en basit tanımıyla; bir internet sitesinden diğer bir internet sitesine gerçekleştirilen link çıkışıdır. Eğer bir internet sitesi, sizin sahip olduğunuz internet sitesine link çıkışı sağlarsa, bu durumda siz bir backlink kazanmış olursunuz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek backlinklerin neden bu kadar önemli olduğunu ve nasıl backlink alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Backlink Nedir? Backlink Neden Önemlidir?
Backlinkler SEO için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü backlink, arama motorlarının gözünde tıpkı bir “güven oyu” işlevi görür. Temel olarak internet sitenize gelen backlinkler, arama motorlarına başka internet sitelerinin sizin sitenize ve içeriğinize kefil olduğunu gösterir. Backlinklerin SEO çalışmaları ve internet siteleri üzerindeki etkilerini 3 başlıkta sıralayabiliriz:
1 – Arama Motoru Sonuç Sayfasında Daha Yüksek Sıralama
Google gibi arama motorları backlinkleri bir güven oyu olarak değerlendirir. Google, İngilizce dilinde (Yani Avrupa ve Amerika bölgesinde) diğer dillere oranla çok daha gelişmiş bir sisteme sahiptir. Ancak Google’ın İngilizce dilinde elde ettiği başarı henüz Türkçe ve diğer dillere pek de etki etmemiştir. Bu sebepten Avrupa ve Amerika bölgesinin dışında backlinkler halen en önemli sıralama faktörlerinden biridir.
A isimli internet sitesi B isimli internet sitesinin bir sayfasına ya da ana domainine backlink verdiğinde, A isimli internet sitesinin otoritesi B isimli internet sitesine akmaya, yani bu siteye kefil olmaya başlar. Eğer Wikipedia gibi dünyanın en güvenilir ve en çok ziyaret edilen internet sitesinden sizin internet sitenize bir backlink çıkışı olursa, arama motoru sonuç sayfasında çok daha yüksek sıralamalar alacağınıza emin olabilirsiniz.
2 – Trafik Akışı
Backlinkler genellikle SEO çalışmaları için alındığından bu tip bağlantılardan internet sitenize pek fazla trafik gelmeyecektir. Ancak internet sitenizin içeriğine ve sektörüne uygun bir çalışma yaparak size trafik sağlayacak backlinkler elde etmeniz de mümkündür. Örneğin; konaklama üzerine bir internet siteniz olduğunu varsayalım. “Alaçatı’da konaklanabilecek en konforlu X mekan” formatında bir içerik ürettikten sonra tatil bloğu formatında otoriter bir internet sitesiyle anlaşma yaparak bu sitede ürettiğiniz içeriği yayınlatın. Yapacağınız bu çalışma hem size backlinklerin klasik getirisini sunacak hem de büyük bir trafik akışı sağlayacaktır. Ayrıca bu gibi doğrudan sektörel çalışmalar sayesinde dönüşüm oranlarınızı dahi artırabilirsiniz.
3 – Daha Hızlı Index
Arama motorları bir sayfayı taradıktan ve indexledikten sonra belirli aralıklarla bu sayfayı tekrar incelemeye devam eder. Bunun temel sebebi ilgili sayfada herhangi bir değişiklik olup olmadığını anlamak olsa da ikincil bir sebebi de vardır. Bu ise ilgili sayfaları inceleyerek yeni bağlantılar keşfetmektir.
Arama motorları popüler sayfaları ve siteleri popüler olmayanlara oranla daha sık ve daha fazla ziyaret eder. Eğer otoritesi yüksek bir sayfadan yahut bir siteden backlink alırsanız, arama motorları bu sayfayı her ziyaret ettiğinde içerisinde bulunan link sebebiyle sizin internet sitenize de erişecektir.
Backlink Türleri Nelerdir?
Backlink başlı başına bir tanım olsa da aslında backlinklerin birden fazla türü vardır. Backlinkler, türlerine oranla internet siteniz için faydalı ya da zararlı olabilirler. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek backlink türlerini görüntüleyebilirsiniz:
1 – Editoryal Backlinkler (Doğal Backlink)
Editoryal, yani doğal backlink, muhtemelen SEO uzmanlarının ve site sahiplerinin en çok sevdiği backlink türlerinden biridir. Bu tip backlinkleri elde etmeniz tamamen sitenizde yer alan içeriklere ya da satışa sunduğunuz ürün – hizmetlere bağlıdır. Tıpkı gündelik hayatta çevremize bir ürün ya da bir hizmet önerdiğimiz gibi internet ortamında da bu alışkanlığımızı sürekli olarak gerçekleştiriyoruz. Bu eylemin sonucunda ise ortaya doğal backlinkler çıkıyor. Doğal backlinkler genellikle sizin internet siteniz ile aynı sektörde bulunan bloglardan gelir ve bu backlinklerin oldukça büyük bir trafik fırsatı da vardır.
Doğal backlink elde etmek için özellikle yapabileceğiniz herhangi bir şey yoktur. Ancak sitenizdeki içerikleri kullanıcı deneyimini ve kullanıcıya fayda sağlamayı göz önünde bulundurarak üretirseniz, doğal backlink elde etme şansınız artacaktır.
2 – Profil Backlinkleri
Profil backlinkleri ağırlıklı olarak sosyal medya platformlarından, işletme listeleme sitelerinden, sektör dizinlerinden ve bazı forumlardan alınır. Bu tip bağlantılar genellikle nofollowdur ve doğal / dofollow bağlantılar kadar büyük bir etkiye sahip değildir.
3 – Yorum Backlinkleri
Yorum backlinkleri, yorum kısmına URL eklenebilen neredeyse her internet sitesinden alınabilir. Yorum backlinkleri konusunda uzmanlar kesin yargılara varmaktan kaçınır. Çünkü yorum backlinki aldığınız sayfadan muhtemelen diğer kişiler de backlink almaya çalışacaktır ve tek bir sayfadan onlarca ve hatta yüzlerce internet sitesine link çıkışı yapılacaktır. Bu da ilgili sayfanın otoritesinin çok fazla dağılmasına, bunun sonucunda backlinklerin beklenen etkiyi göstermemesine yol açacaktır.
4 – Paravan Blog Backlinkleri
Aslında bu başlık tam olarak bir backlink türünü tanımlamıyor, bu başlık bir backlink stratejisini tanımlıyor. Oluşturacağınız paravan bloglardan internet sitenize çıkacağınız backlinkler, sistematik ve dikkatli bir şekilde yapıldığında size benzersiz bir fayda sağlayabilir. Bu yöntem Google’ın gözünde her ne kadar masum olmasa da black hat SEO teknikleri kadar zararlı ya da tehlikeli değildir.
5 – Tanıtım Yazıları
Günümüzde backlink çalışmalarında en çok tercih edilen yöntem, bir tanıtım yazısı üretmek ve bunu çeşitli mecralarda ücreti karşılığında yayınlatmaktır. Hazırladığınız tanıtım yazısından internet sitenize 1 – 3 adet arası backlink çıkışı yapabilir, bu yazıyı yerel – ulusal haber sitelerinde ya da sektörünüzle ilgili blog sitelerinde yayınlatabilirsiniz. Bu yöntem genellikle size bir trafik akışı sağlamaz, ancak SEO otoriteniz büyük ölçüde etkilenir ve sıralamalarda yükseliş yaşayabilirsiniz.
6 – Guest Post Backlink (Misafir Yazarlık)
Türkiye’de henüz çok popüler olmasa da yurtdışında en çok kullanılan backlink stratejilerinden biri de guest posting yapmaktır. Guest posting’in temel mantığı, içerik üreterek ilgili internet sitesine fayda sağlamak ve bunun karşılığında site sahibinin belirlediği miktarda backlink kazanmaktır.
Backlink Sorgulama Nasıl Yapılır?
Eğer internet sitenize gelen backlinkleri sorgulamak, bu backlinklerin değerini gözlemlemek ve bunları listelemek istiyorsanız, kullanabileceğiniz birden çok yöntem ve araç bulunuyor. Bunlardan ilki, tamamen ücretsiz olan ve her site sahibinin kullandığı Search Console’dur.
Search Console Üzerinden Backlink Sorgulaması
Search Console’da sitenize gelen backlinkleri sorgulamak için öncelikle sol menünün en alt kısmında bulunan “Bağlantılar” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Bağlantılar sekmesine giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir bölüm çıkıyor. Dış bağlantılar kısmında “En çok bağlantı verilen sayfalar” ve “En çok bağlantı veren siteler” isimli iki farklı seçenek bulunuyor. “En çok bağlantı veren siteler” başlığı altında internet sitenize gelen tüm backlinkleri görüntüleyebilirsiniz. Ancak Google’ın kendi içerisinde bir backlink değerlendirme sistemi olmadığından bu backlinklerin değerini gözlemleyemezsiniz.
Daha detaylı bir backlink sorgulaması ya da backlink analizi yapmak istiyorsanız bu noktada Search Console sizlere yardımcı olamıyor. Bunun için diğer backlink checker programlarından faydalanmanız gerekiyor. Backlink Checker programlarını ücretli ve ücretsiz olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Ücretsiz Backlink Checker Programları
- Ubersuggest: Ubersuggest, kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan en gelişmiş SEO araçlarından biridir. Ubersuggest’i kullanarak backlink sorgulama işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.
- Ücretsiz SEO araçları ne yazık ki ücretli SEO araçları kadar gelişmiş değildir ve bu tür araçlar genellikle kullanıcılara one page application şeklinde sunulur. Google’da basit bir aramayla onlarca ücretsiz backlink checker programı bulabilirsiniz ancak bu programların hiçbiri ücretli araçlar kadar faydalı olmayacaktır.
Ubersuggest ile Backlink Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Ubersuggest diğer ücretsiz backlink checker programlarına oranla güçlü olsa da Ahrefs ve Semrush gibi ücretli SEO araçlarıyla karşılaştırıldığında ne yazık ki pek de yeterli kalmıyor. Ancak kişisel bir bloğa sahipseniz ve çok ciddi bir rekabet içerisinde değilseniz, Ubersuggest sizin için uygun bir SEO aracı olabilir. Ubersuggest ile backlink analizi yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor:
Öncelikle https://neilpatel.com/ubersuggest/ adresine ilerlemeniz gerekiyor. Sarı kutucuk ile işaretli olan metin alanına sitenizin domainini yazın ve ülke seçenekleri arasından sitenizin hangi ülkedeki istatistiklerini merak ediyorsanız o ülkeyi seçin. Search butonuna tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecek. Bu ekranda internet sitenizin toplamda kaç farklı anahtar kelime aramasında gözüktüğü (Ubersuggest verilerine göre, yani eksik olabilir.), aylık olarak arama motorları üzerinden organik ne kadar trafik kazandığı, domain puanı (Yani DR) ve son olarak da backlinklerinize dair veriler bulunuyor olacak. Ekranın sol tarafında bulunan menüden SEO ANALYZER başlığı altındaki “Backlinks” seçeneğine tıklamalısınız.
Backlinks seçeneğine tıkladıktan sonra aşağıdaki ekrana ulaşacaksınız. Bu ekranda backlink profilinize dair grafikler ve veriler yer alıyor olacak. Ekranı aşağıya kaydırarak sizin için asıl önemli olan backlink verilerine ulaşabilirsiniz.
Ekranı aşağıya kaydırdığınızda nihayet sizin için elzem olan verilere ulaşacaksınız. Ubersuggest Ahrefs kadar başarılı bir backlink analizi sunmasa da bu özellikler sizin için başlangıçta yeterli olabilir.
Ücretli Backlink Checker Programları
- Ahrefs: Söz konusu backlink analizi olduğunda SEO uzmanlarının başvurduğu ilk program Ahrefs’tir. Ahrefs SEO aracının en başarılı olduğu nokta backlink analizidir. Bu aracı kullanarak kendi internet sitenizin ya da rakip internet sitesinin backlink analizini yapabilir, filtreleri kullanarak iki site arasındaki link gap, yani link boşluğunu belirleyebilir ve elde ettiğiniz veriler doğrultusunda aksiyon alabilirsiniz.
- Semrush: Semrush da en popüler SEO araçlarından biridir ve tıpkı Ahrefs gibi sizlere detaylı bir backlink analizi sunar.
- MOZ: MOZ da tıpkı Ahrefs ve Semrush gibi popüler bir SEO aracıdır. Diğerlerine oranla kullanım oranı düşük olsa da MOZ da backlink analizlerinde kullanılabilir.
Ahrefs ile Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Ahrefs, daha önce de bahsettiğimiz üzere ücretli bir SEO aracı. Yani Ahrefs’i kullanarak backlink analizi yapmak istiyorsanız, mutlaka bir Ahrefs aboneliğine sahip olmalısınız.
https://ahrefs.com/ adresine ilerledikten ve hesabınıza giriş yaptıktan sonra sizleri aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor olacak. Ekranın üstünde yer alan menüde sarı kutucuk ile işaretli olan “Site Explorer” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza gelen metin kutucuğuna internet sitenizin domainini yazmalı ve search butonuna tıklamalısınız.
Search butonuna tıkladıktan sonra Ahrefs internet siteniz ile ilgili neredeyse tüm verileri size sunuyor olacak. Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gibi internet sitenizin UR’i (URL Rating), internet sitenizin DR’i (Domain Rating), backlinkleriniz, anahtar kelimeleriniz ve tahmini aylık trafik verileriniz sizlere sunuluyor olacak. Özet veriler bölümündeki sarı kutucuk ile işaretlenmiş olan “Bağlantılar” kısmına tıklayarak ya da sol menüde yer alan “Bağlantılar” metnine tıklayarak backlink penceresine erişebilirsiniz. Ayrıca bu ekranın sağ alt bölmesinde bulunan “Yönlendiren alan adları” başlığını inceleyerek backlink profiliniz hakkında özet bir bilgi edinebilirsiniz. Bu noktada sitenize gelen backlinklerin hangi uzantılardan geldiği (gov, edu, net ya da com gibi), dofollow, nofollow ya da sponsorlu olup olmadıkları ve bu backlinklerin ortalama kalitesi sizlere sunulur.
“Bağlantılar”, yani backlink bölümüne geçtiğinizde karşınıza aşağıdaki görsele benzer bir ekran gelecek. Ahrefs’in en güçlü yanı backlink analizi olduğundan, bu noktada sizlere birçok opsiyon sağlanıyor. Eğer DR ya da UR gibi tanımlara hakim değilseniz ve Ahrefs’i henüz yeni kullanıyorsanız, aşağıdaki tanımlamalar sizlere yardımcı olabilir:
Yönlendirme Sayfası: İnternet sitenize gelen backlinkin hangi sayfadan çıktığını gösterir.
DR: İnternet sitenize backlink çıkışı yapan domainin ratingini gösterir. Backlinklerin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerden biri de DR’dir. 40 ve üstü DR’e sahip domainlerden gelen linkler, internet siteniz için oldukça önemlidir.
UR: URL Rating, internet sitenize link çıkışı yapan domainin ilgili sayfasının değeridir. DR kadar önemli bir parametre olmasa da UR’e de mutlaka önem gösterilmelidir.
Trafik: İnternet sitenize link çıkışı yapan ilgili sayfanın aylık ortalama aldığı trafik verisidir.
Kw(Keyword): İnternet sitenize link çıkışı yapan ilgili sayfanın toplamda kaç farklı anahtar kelimede arama motoru sonuç sayfasında sıralandığını gösteren veridir.
Bağlantı Metni ve Bağlantı: Bu bölümde internet sitenize hangi anchor (anahtar kelime) üzerinden link çıkıldığını ya da ilgili bağlantının içerisinde bulunduğu cümle grubunu görüntüleyebilirsiniz. Zararlı linkleri kontrol ederken en sık kullanacağınız bölüm budur. Eğe rakipleriniz internet sitenize zararlı bağlantılar yönlendiriyorsa muhtemelen anahtar kelime olarak Google tarafından pek de sevilmeyen kelimeleri kullanıyor olacaktır.
Tüm bunların haricinde ekranın üstünde yer alan seçenekler aracılığıyla listelemeyi filtrelenmiş bir şekilde de gerçekleştirebilirsiniz. Bu seçenekler arasında bağlantı türü, sitenize backlink veren domainin dili ve ilgili backlinkten sitenize akan trafik gibi filtreleme seçenekleri bulunur.
Sol taraftaki menüde ise yeni, kaybedilmiş ve artık geçerli olmayan (kırık) backlinkleri görüntüleyebileceğiniz seçenekler bulunur. Ayrıca internet sitenize gelen backlinklerde hangi anahtar kelimelerin kullanıldığı, backlinklerin hangi IP’den geldikleri ve rakibiniz ile sitenizin backlink karşılaştırması gibi verilere ulaşmak da mümkündür.
Semrush ile Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Semrush da tıpkı Ahrefs gibi ücretli bir SEO aracıdır. Eğer Semrush aboneliğiniz varsa https://www.semrush.com/ adresine ilerlemeli ve hesabınıza giriş yapmalısınız. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki görselde de belirtilen ekran gelecektir.
Bu ekranda bulunan metin kutucuğuna internet sitenizin domainini girmeli ve sonrasında search butonuna tıklamalısınız. Eğer ilgili internet sitenizi sürekli gözlemleyecekseniz tek seferlik arama yerine “Add domains and monitor their performance” başlığı altında bulunan “Add domain” seçeneğini kullanarak internet sitenizi hesabınıza entegre edebilirsiniz.
Domaininizi girdikten ve Search butonuna tıkladıktan sonra internet sitenize dair verilerin özet olarak sunulduğu bir ekrana ulaşacaksınız. Bu ekranda internet sitenizin Authority Score’u (Ahrefs’in DR’i ile benzer parametreler.), arama motorlarından elde ettiği organik trafik, arama motoru reklamlarından elde ettiği trafik ve backlink verileri bulunur. Backlinkleriniz ile ilgili detaylı verilere ulaşmak için aşağıdaki görselde de sarı kutucuk ile işaretli olan sol taraftaki menüde yer alan “Backlinks” seçeneğine tıklayabilir ya da özet kısmındaki “Backlinks” bölgesine tıklayabilirsiniz.
Backlinks seçeneğine tıkladığınızda aşağıdaki görselde de yer alan bir dizi veriyle karşılaşacaksınız. Bu ekranda internet sitenize toplamda kaç backlink geldiğini, bu backlinklerin kaç farklı domainden ve kaç farklı IP adresinden geldiğini görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca “Backlink Types” başlığı altında internet sitenize gelen bağlantıların ne tür bağlantılar olduğunu da keşfedebilirsiniz. “Link Attributes” başlığı ise internet sitenize gelen bağlantıların dofollow, nofollow ya da sponsorlu olup olmadığının verisini barındırır. Ekranı aşağıya kaydırarak internet sitenize gelen backlinkler hakkında daha detaylı verilere erişebilirsiniz.
Ekranı aşağıya kaydırdığınızda nihayet aşağıdaki görselde de bulunan detaylı verilere ulaşacaksınız. Tamamen aynı olmasa da Semrush ile Ahrefs’in listeleme özellikleri bir hayli benzer noktalara sahip. Sarı kutucuk ile işaretli olan seçenekler yardımıyla backlink listenizi filtreleyebilir ve ilgili veriler neticesinde gerekli aksiyonları alabilirsiniz.
Disavow Nedir?
Eğer internet sitenizin bulunduğu sektörde yüksek bir rekabet varsa ya da rakipleriniz bir türlü sıralamalarınızı yakalayamadığı için kirli işler çeviriyorsa, muhtemelen negatif SEO çalışmasının ne olduğunu biliyorsunuzdur. Google’ın yaptığı geliştirmeler sayesinde negatif SEO çalışmaları artık eskisi kadar yıkıcı etkilere sahip olmasa da halen internet sitesi sahiplerine büyük problemler yaşatabiliyor. Google bu linkleri büyük ölçüde anlayıp bir sıralama faktörü olarak değerlendirmekten çıkarsa da halen kullanıcılara 100% bir engelleme sunamıyor. Bu sebepten, kullanıcıların bu gibi zararlı link inşası çalışmalarından kurtulabilmeleri için 2012 yılından beri Google Disavow aracı kullanılıyor.
Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?
Google Disavow aracının kullanımı bir hayli basittir. Google backlink reddetme için asıl önemli olan husus; sitenize gelen backlinkleri belirlemek ve bunlar arasından zararlı olanları tespit etmektir. İnternet sitenize gelen zararlı backlinkleri belirlemek için yukarıdaki paragraflar örneğini verdiğimiz SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Ahrefs, Semrush ve MOZ gibi araçlar, kullanıcılara gerçekleştirdikleri backlink taramalarını CSV formatında indirme olanağı sunar. Her SEO aracı birbirine yakın özellikler sergilese da arada bazı farklılıklar bulunabilir. Daha oturaklı bir analiz yapmak için birden fazla backlink tarama raporu elde ederek bu raporları birbirleriyle karşılaştırabilirsiniz.
SEO araçları aracılığıyla internet sitenize gelen backlinkleri analiz ettikten ve bunlar arasından zararlı olanları belirledikten sonra geriye bir tek Google Disavow aracına yüklemek üzere bir disavow dosyası oluşturmak kalır. Uzmanlar disavow dosyası oluştururken reddedilecek linklerin domain kökünden itibaren reddedilmesini önerir. Böylece tek bir domain üzerinden internet sitenize yüzlerce backlink çıkışı yapılmış olsa dahi tek bir satır kullanarak tüm bu backlinkleri reddedebiliyorsunuz. Aşağıdaki kullanımları inceleyerek bir domaini kökten nasıl disavow edebileceğinizi görüntüleyebilirsiniz:
domain:dusukdegerlisite.com
domain:spamsite.net
domain:seobilmiyorkenaldigimbacklink.org
domain:rakibiminyaptiginegatifseocalismasi.com
Not: Tüm bu disavow listesini .txt uzantılı bir belgenin içerisinde kaydetmelisiniz. Çünkü Google’ın disavow aracı yalnızca .txt uzantılı dosyaları kabul ediyor.
Tüm zararlı backlinkleri .txt uzantılı disavow belgesine kaydettikten sonra geriye yalnızca bu dosyayı Google Disawov aracına yüklemek kalıyor. https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main kullanarak zararlı backlinkleri reddetmek için öncelikle https://www.google.com/webmasters/tools/ hesabınıza giriş yapmış olmanız gerekiyor. Google Disavow aracına giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki görselde de yer alan bir ekran geliyor. Bu ekrandan hangi domaininize gelen zararlı bağlantıları reddetmek istiyorsanız, Search Console hesabınıza bağlı olan o domaininizi seçmeniz gerekiyor. “Disavow Links” butonuna tıkladıktan sonra oluşturduğunuz .txt uzantılı disavow belgesini yükleyeceğiniz ekrana ulaşacaksınız.
Bu ekranda karşınıza yalnızca bir uyarı ve bir buton çıkıyor. Google, bu uyarı mesajıyla yapacağınız işlemin son derece gelişmiş bir özellik olduğunu ve çok dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor. Google Disavow aracı yanlış bir şekilde kullanılırsa internet sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralama performansına olumsuz etki edebileceği de açıkça Google tarafından belirtiliyor. Ancak korkmanıza hiç gerek yok, bu işlem aslında Google’ın belirttiği kadar karmaşık değil. “Disavow Links” butonuna tıkladıktan sonra karşınıza oluşturduğunuz disavow dosyasını yükleyebileceğiniz bir pencere açılıyor.
“Choose File” butonuna tıklayarak oluşturmuş olduğunuz .txt uzantılı disavow belgesini seçebilir ve “Submit” butonu ile bu belgeyi Google Disavow aracına ulaştırabilirsiniz. Böylece internet sitenize yapılan tüm zararlı SEO çalışmalarının etkisinden kurtulabilirsiniz. Google, disavow edilen linklerin 48 saat içerisinde silineceğini söylese de bu süre genellikle çok daha fazla oluyor. Eğer disavow ettiğiniz bağlantılar 48 saat içerisinde silinmediyse endişelenmenize hiç gerek yok.
Kaliteli Backlink Nedir? Bir Backlinki Kaliteli Yapan Unsurlar Nelerdir?
Söz konusu backlink olduğunda SEO uzmanları genellikle ikiye bölünür. Uzmanların bir kısmı günümüzde backlinklerin halen oldukça etkili olduğunu savunurken diğer bir kısmı ise backlinklerin artık neredeyse gereksiz olduğunu ve klasik backlink çalışması yapmadan dahi sıralamalarda yükselişler elde edilebileceğini söyler. Ancak bu iki görüşün de ortada buluştuğu bir nokta vardır; kaliteli backlinkler bir internet sitesinin yükselişe geçmesini sağlayabilir.
“Kaliteli backlink nedir?” sorusuna ise tek bir cümleyle yanıt vermek pek mümkün olmuyor. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek bir backlinki kaliteli yapan başlıca unsurları görüntüleyebilirsiniz:
1 – Domain Otoritesi
Ahrefs’in backlink sıralamasında karşımıza DR olarak, Semrush’ın backlink sıralamasında ise karşımıza Authority Score olarak çıkan domain otoritesi, her ne kadar varsayımsal bir oran olsa da bir internet sitesinin ne kadar otoriter olduğunu gösteriyor. Gerçek yaşantınızda oldukça ünlü bir isim sizden ve sizin işletmenizden iyi cümleler kullanarak bahsetse kamuoyunun size karşı bakışı nasıl olurdu? Ünlü isim güvenilir biri olduğundan, siz de kamuoyunun güvenini kazanırdınız. İşte yüksek otoriteli bir internet sitesinden backlink kazanmak da tam olarak buna benziyor. İnternet siteniz arama motorlarının gözünde çok daha güvenilir oluyor.
2 – Sektörel Yakınlık
Klasik backlink çalışmalarında en çok göz ardı edilen parametrelerden biri de sektörel yakınlık oluyor. Örneğin, tatil sektörü dikeyinde bir internet sitesine sahip olduğunuzu düşünelim. Sahip olduğunuz bu internet sitesine teknoloji dikeyinde içerik üreten bir blogdan backlink alırsanız, bu noktada istediğiniz verimi tam olarak alamayabilirsiniz. Çünkü teknoloji ve tatil dikeyi birbirinden oldukça farklıdır ve bu iki sektörel site arasında bir bağ kurmak imkansız denecek kadar zordur. Ancak tatil sektörü dikeyinde hizmet sunan internet siteniz için bir tatil bloğundan backlink alırsanız, hem bu backlinkten alacağınız verim artar hem de ilgili backlinkten internet sitenize bir trafik akışı sağlanabilir.
3 – Otorite Dağılımı
Eğer backlink almayı düşündüğünüz site ya da sayfa aşırı denebilecek düzeyde bir link çıkışına sahipse, muhtemelen bu backlinkten elde edeceğiniz verim düşük olacaktır. Eğer bir domainden ya da bir sayfadan çok fazla dış kaynağa link çıkışı sağlanıyorsa, ilgili sayfanın / domainin otoritesi bu linkler aracılığıyla dağıtılacaktır. Yani her iki içeriğinden biri tanıtım yazısı olan internet sitelerinden ziyade kendi dikeylerinde başarılı içerik üreten ve link vermek konusunda seçici olan internet sitelerinden alınan backlinkler kalitelidir.
4 – Trafik
Aslında backlinklerin temel amacı, internet sitenize trafik sağlamaktır. Günümüzde backlinklerin bu fonksiyonu göz ardı ediliyor olsa da aslında en kaliteli backlink, internet sitenize trafik getiren backlinktir. Elbette bu tür backlinkler çoğunlukla doğal olarak elde edilir ve satın alma yoluyla elde edilmesi bir hayli zordur.
Backlink Nereden Alınır?
Günümüzde backlink alabileceğiniz pek çok farklı internet sitesi ve platform vardır. Sosyal medya platformları, blog siteleri, misafir yazarlık yöntemi uygulayan internet siteleri ve firma listeleri backlink için ilk etapta oldukça uygun kaynaklar olabilir. Eğer backlink inşası için ayırabileceğiniz bir bütçeniz varsa yerel haber siteleri, sektörel dikeydeki blog siteleri ve ulusal haber siteleri de sizler için uygun olabilir.
Ücretsiz Backlink Alınabilecek Siteler Listesi:
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Backlink Listesi
S.No | Website URL | DOMAİn Authority | Link TİPİ |
---|---|---|---|
1 | Developer.mozilla.org | 98 | |
2 | Github | 97 | |
3 | Slideshare | 95 | NoFollow |
4 | Gravatar | 93 | DoFollow |
5 | Nature | 93 | |
6 | Storify | 92 | |
7 | Coursera.org | 92 | |
8 | Tumblr | 88 | DoFollow |
9 | Openstreetmap.org | 85 | |
10 | Granta | 67 |
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Profil Backlink Listesi
S.No | Website URL | Domain Authority | Link Tipi |
---|---|---|---|
1 | Blogger | 99 | DoFollow |
2 | Thefreelibrary | 77 | |
3 | Flickr | 92 | DoFollow |
4 | Moz | 89 | DoFollow |
5 | 94 | DoFollow | |
6 | 90 | DoFollow | |
7 | Discussions apple | 100 | |
8 | Diigo | 89 | DoFollow |
9 | Zotero | 75 | |
10 | Webpronews | 78 |
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Sosyal Backlink Listesi
S.No | Website URL | Domain Authority | Link Tipi |
1 | 94 | NoFollow | |
2 | Plurk | 88 | |
3 | Mix | 84 | NoFollow |
4 | Digg | 93 | |
5 | Scoop It | 92 | NoFollow |
6 | Slashdot | 91 | NoFollow |
7 | Soup Io | 89 | |
8 | Pearltrees | 85 | DoFollow |
9 | Fark | 74 | NoFollow |
10 | Dzone | 78 | NoFollow |
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Yorum Backlink Listesi
S.No | Website URL | Domain Authority | Link Tipi |
1 | NeilPatel | 87 | NoFollow |
2 | QuickSporout | 71 | |
3 | Shoutmeloud | 71 | NoFollow |
4 | Backlinko | 62 | NoFollow |
5 | Smartpassiveincome | 66 | NoFollow |
6 | Elegantthemes | 90 | NoFollow |
7 | Problogger | 77 | DoFollow |
8 | Internetmarketingninjas | 60 | NoFollow |
9 | Johnchow | 59 | NoFollow |
10 | Justagirlandherblog | 59 | NoFollow |
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Web 2.0 Blog Backlink Listesi
S.No | Website URL | Domain Authority | Link Tipi |
1 | WordPress | 92 | |
2 | Issuu | 94 | NoFollow |
3 | 92 | ||
4 | Blogger | 99 | DoFollow |
5 | Tumblr | 88 | DoFollow |
6 | Livejournal | 92 | DoFollow |
7 | Wix | 94 | |
8 | Weebly | 93 | |
9 | Goodreads | 93 | NoFollow |
10 | Jimdo | 75 |
Yüksek DA Değerli Dofollow/Nofollow Karışık Rehber Backlink Listesi
S.No | Website URL | Domain Authority | Link Tipi |
1 | Industrydirectory.mjbizdaily | 64 | DoFollow |
2 | Directory.entireweb | 53 | DoFollow |
3 | Etaaps | 34 | DoFollow |
4 | USAwebsitesdirectory | 31 | DoFollow |
5 | GMAwebdirectory | 30 | DoFollow |
6 | Businessseek | 34 | DoFollow |
7 | Britainbusinessdirectory | 31 | DoFollow |
8 | Secretsearchenginelabs | 33 | NoFollow |
9 | Infotiger | 30 | DoFollow |
10 | Sonicrun | 33 | DoFollow |
Tüm bunlara ek olarak, yüksek DR ve düşük spam oranlarına sahip yüzlerce backlink fırsatı Güzelseo’da sizleri bekliyor! Hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayarak en kaliteli ve erişilebilir fiyatlı backlink listelerine ulaşabilir, Güzel SEO ile yükselişin tadını çıkarabilirsiniz!
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Güzel SEO’dan backlink satın almak için tıkla.[/box]
Sıkça Sorulan Sorular
[wp-faq-schema accordion=1]
Bu kadar iyi bir açıklama ve güzel bir içerik görmedim elinize sağlık.
Merhabalar Ücretsiz bir şekilde içeriklerinizi ve blog formatında olan yazılarınızı ekleyebiliyorsunuz.
linkbooks .co
Gördüğüm en detaylı backlink rehberi olmuş, editörün ellerine sağlık, umarım herkes faydalanır.
teşşekürler bilgiler için
İçerik için teşekkürler